Mijn kapitaal

Fiscaliteit van de levensverzekering

Om het sparen voor een aanvullend pensioen aan te moedigen voorziet de fiscus een aantal fiscale voordelen voor de klassieke levensverzekeringsvormen en de Universal Life contracten. De levensverzekeringen gekoppeld aan beleggingsfondsen komen voorlopig niet in aanmerking voor deze stimuli.

De particulier kan in zijn belastingsaangifte drie premies inbrengen:

  • De premie in de klassieke fiscale vrijstelling (Max. € 2080 voor het inkomstenjaar 2010, afhankelijk van het bedrijfsinkomen)
  • De premie voor het pensioensparen (Max. € 940 voor het inkomstenjaar 2013)
  • De persoonlijke bijdrage in een collectieve pensioentoezegging (groepsverzekering). Het bedrag zal afhankelijk zijn van het inkomen.

De fiscale winst bedraagt minstens 30 % en maximum 40 % van de betaalde premie (verbeterde gemiddelde aanslagvoet).
De zelfstandige kan daaraanboven deelnemen aan het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen). De premie is afhankelijk van het inkomen van de zelfstandige en bedraagt maximaal 2781,06 EUR (inkomstenjaar 2009 – geen sociaal luik). De premie is aftrekbaar als sociale bijdrage en zal een dubbele winst genereren: een fiscale winst aan de marginale aanslagvoet en een vermindering van de toekomstige sociale bijdragen.
Een onderneming met rechtspersoonlijkheid kan voor haar zelfstandige en loontrekkende medewerkers een Individuele pensioentoezegging of een Collectieve pensioentoezegging onderschrijven. Zij betaalt dan de premies voor een aanvullend pensioenopbouw voor haar medewerkers. De pensioenkapitalen zullen begrensd zijn tot 80 % van het laatste inkomen. Dit noemt men de 80 % regel.
Een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid kan dezelfde verrichtingen doen ten voordele van haar loontrekkende medewerkers. Het pensioenkapitaal wordt eveneens beperkt door de 80 % regel. De premies zijn aftrekbaar voor de onderneming als bedrijfskost en verminderen daardoor de belastbare winst.

Laatste nieuws

Fiskale vrijstelling spaarboekje

Fiskale vrijstelling spaarboekje verhoogt vanaf 01/01/2009. Lees meer

Laatste promoties

Comfort Auto

U hebt net uw eerste ongeluk in jaren gehad. In fout, dat wel. Maar bij AXA belonen ze ervaren en betrouwbare chauffeurs. Lees meer

Juridische disclaimer - Privacyclausule

AssurMiFID-gedragsregels

Powered by Insusite - Created by CRM.art